WYBORY R.P.

wysz z zakladuW dniach 14-16.10.2016 roku odbyły się wybory Rady Pracowników w Lotte Wedel Sp. z o.o.

Komisja Wyborcza po przeliczeniu głosów stwierdziła:

Liczba uprawnionych – 1031 osób

Liczba głosujących –  543

Frekwencja – 52,66%

Liczba głosów ważnych – 533

Liczba głosów nieważnych – 7

Członkami Rady Pracowników wybrani zostali:

Edyta Onyśk

Lider Zespołu Produkcyjnego

– kandydat niezależny

Jacek Zawada

Technik Utrzymania Ruchu

Andrzej Gańko

Lider Zespołu Produkcyjnego

– kandydat niezależny

Lidia Kozioł

Operator Procesu

Piotr Rybiński

Magazynier

Dariusz Warpas

Specjalista Techniczny

Krzysztof Borczyk

Magazynier

Gratulujemy wyboru.

Na wstępie pragnę podziękować wszystkim członkom Komisji Wyborczej, którzy przez trzy dni pełnili dyżury przy urnie i czynnie zachęcali pracowników do oddania głosu. Dzięki aktywności udało się przeprowadzić wybory w pierwszej turze. Dziękuje za sprawną organizację przy liczeniu głosów. Dziękuję za poświecenie swojego prywatnego czasu przez trzy dni wyborów. Dziękuję wszystkim pracownikom biorącym udział w głosowaniu za odpowiedzialność i przyczynienie się do tego, że ten trudny akt, jakim są wybory, doprowadzili do końca. To wy wzięliście czynny udział w wyborze siedmiu przedstawicieli, którzy będą Was reprezentować podczas trudnych spotkań z pracodawcą. Wybrane osoby dostały kredyt zaufania, aby głos każdego pracownika bez względu na zajmowane stanowisko, był przekazem prawdy i rozsądku. Rada Pracowników mimo swoich niewielkich uprawnień, jest ważnym elementem w działalności firmy. Powinna być łącznikiem pomiędzy pracownikami i pracodawcą. W swoim zakresie kompetencji posiada uprawnienia informacyjne i konsultacyjne, czym różni się od związków zawodowych, które w posiadają jeszcze uprawnienia negocjacyjne i odwoławcze. Rada Pracowników jest niezależna w swoich działaniach, niemniej powinna współpracować ze związkami zawodowymi, społeczną inspekcją pracy oraz komisjami bhp i socjalną działającymi w zakładzie.

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” tak jak do tej pory będzie wspierać nowo wybrana Radę Pracowników, aby coraz skuteczniej poprawiać dialog w naszym zakładzie.