TROCHĘ O SEKCJI

Coraz częściej problemy pracowników wykraczają poza granice państw, a decyzje w naszych sprawach zapadają poza granicami Polski. Często sytuacja pracowników zależy od decyzji polityków w Brukseli, czy szefa międzynarodowego koncernu. Warto mieć na nich wpływ, a przynajmniej wiedzieć co zamierzają.

Pracownicy organizują się w związki zawodowe na poziomie krajowym. Ponieważ wiele problemów pracowników wykracza poza granice państw, związki zawodowe tworzą międzynarodowe organizacje i współpracują ze sobą. Dzięki temu, na przykład pracownicy w Polsce mogą otrzymać pomoc swoich kolegów z innych krajów.

Nasza organizacja zakładowa NSZZ „Solidarność” od lat współpracuje ze związkami na całym świecie. Pierwszym krokiem było założenie struktury branżowej, która powstała w październiku 1998 roku. Krajowa Sekcja Przemysłu Cukierniczego, Młynarskiego i Piekarniczego na chwilę obecną skupia 2600 członków NSZZ „Solidarność” z 23 organizacji NSZZ „Solidarność” z zakładów:                                                         Lotte Wedel – Warszawa,                                                                Mars Polska – Kożuszki Parcel,                                                           Wawel – Dobczyce/Kraków,                                                                 Balhsen – Skawina,                                                                                      Lajkonik Snacks – Skawina,                                                                               Grana – Skawina,                                                                                     Mieszko – Racibórz,                                                                                  Mondelez – Płońsk,                                                                                    Mondelez – Jankowice,                                                                                   Mondelez – Skarbimierz/Bielany Wrocławskie,                                     Nielsen – Warszawa,                                                                                   Skawa – Wadowice,                                                                                          Barry Callebaut – Łódź,                                                                                     Colian (dawna Solidarność) – Lublin,                                                                       Colian Factory – Bydgoszcz,                                                                           Dr. Oetker Dekor – Płock,                                                                                 Frito Lay – Grodzisk Mazowiecki,                                                             Greiner Packaging – Teresin,                                                                      Mokate – Ustrzyki/Racibórz,                                                                        SPC  – Warszawa,                                                                                             Polskie Młyny – Nysa/Opole/Szymanów,                                               Lantmannen Unibake – Poznań,                                                                      Fabryka Cukierków Pszczółka – Lublin.                                             Z Sekcją stowarzyszona jest także Kompania Piwowarska z Białegostoku i Poznania.

Władzą wykonawczą struktury branżowej jest Rada Sekcji. Już sama nazwa sugeruję, że rola i działalność sekcji, skupiona jest na wymianie doświadczeń, porównaniu stanowisk i problemów występujących w poszczególnych zakładach w sferze pracowniczej, socjalnej czy BHP. Siedzibą Sekcji jest miejsce pracy Przewodniczącego Rady, czyli Lotte Wedel w Warszawie

Rada Sekcji to przede wszystkim wymiana poglądów oraz uczestnictwo w spotkaniach dotyczących sektora, poprzez reprezentowanie stanowiska związku i pracowników, wobec przedstawicieli rządu lub pracodawców. Rada Sekcji posiada upoważnienia do zajęcia stanowisk, składania wniosków czy podpisywania pełnomocnictw dotyczących branży i organizacji, które są skupione w jej szeregach.  Krajowa Sekcja Przemysłu Cukierniczego, Młynarskiego i Piekarniczego jest jedną z dziewięciu innych sekcji, które tworzą Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”. Przewodniczący Rady Sekcji jest z klucza członkiem władzy wykonawczej, czyli Rady Sekretariatu Poprzez obecność w Krajowej Sekcji Przemysłu Cukierniczego, Młynarskiego i Piekarniczego, jesteśmy członkami (afiliantami) międzynarodowych organizacji związkowych, które reprezentują miliony pracowników z całego świata. W naszej strukturze branżowej są to:

EFFAT – Europejska Federacja Związków Zawodowych Przemysłu Spożywczego, Rolnictwa i Turystyki.

IUF – Światowa Organizacja Związków Zawodowych

Afiliacja – to nawiązanie trwałej współpracy pomiędzy związkami zawodowymi. Współpraca obejmuje realizację celów o podobnym bądź identycznym charakterze, przy zachowaniu samodzielności i niezależności organizacyjno-programowej. Afiliowane organizacje zobowiązują się do prowadzenia wspólnych działań w postaci konsultowania ważnych kwestii publicznych, forsowania określonych projektów aktów prawnych, itp.