PRZYPIĄĆ KOMUŚ ŁATKĘ

Nikt z nas nie lubi jak mu się przypina łatkę i próbuje dyskutować na tematy, o który nie ma najmniejszego pojęcia. Szkoda, że informacji nie szuka się wtedy u źródła, tyko nakręca koniunkturę i mocno komentuje sytuację, znajdując wolnych słuchaczy, aby tylko komuś dokopać, a Solidarności szczególnie. Chyba tylko dlatego, że staramy się mówić i pisać prawdę.  Jak zauważycie najwięcej do powiedzenia mają Ci, których  ta sprawa najmniej dotyczy i dodatkowo nie należą do żadnego ze związków zawodowych działających w zakładzie. A nawet jeśli ich to dotyczy jak w przypadku okresu rozliczeniowego, to wolą biernie stać po stronie pracodawcy. Dlaczego piszę po stronie pracodawcy, to proste. Każdy członek związku płaci składkę związkową i wymaga aby jego stanowisko i jego zdanie było wzięte pod uwagę. Reszta czyli ci którzy są poza związkami zawodowymi przyjęli pozycję oczekiwania i przyjęcia tego co zaproponuje pracodawca lub to co wynegocjują związki zawodowe. Ot i cała smutna prawda. A bo to szkoda płacić 20 lub 30 zł składki związkowej (z czego tylko połowa zostaje u nas). Owszem nie jesteśmy nieomylni, też popełniamy błędy, ale mocno się staramy aby wszystko działało na korzyść pracownika. Bo większość wie że regulaminy, układ zbiorowy, podwyżki, sprawy socjalne czy też bhp zależne są od związków zawodowych. Bo tam gdzie jest związek tam pewnych rzeczy czy rozwiązań nie uda się wprowadzić tylnymi drzwiami. Zbliża się koniec roku, czas  przemyśleń i posumowań. Mimo wszystkich niepowodzeń lub potknięć związek Solidarność działa i rozwija się powoli w obydwu firmach. Jest to zasługa zwykłych członków związku, którzy jednak dostrzegają jaki czas i pracę poświęcamy aby pewne sytuacje wyprostować i ile pracy nas kosztuje aby pewnym sytuacją zapobiegać. Za to wszystko dziękuję i przepraszam za potknięcia i nieporozumienia, które w większości są efektem niedopatrzenia lub pośpiechu. a nie złą wolą działaczy związkowych. W nowym roku 2023, roku wyborów w związku Solidarność, życzę Wam aby wybór którego dokonacie służył wszystkim członkom związku i pracownikom w naszych zakładach pracy. Życzę wszystkim aby z optymizmem spojrzeli na nowy rok, mimo zapowiadanych perturbacji i dalszego zaciskania pasa. A przede wszystkim chciałbym wam życzyć spokoju i cierpliwości. Spokoju bo na pewne rzeczy nie mamy wpływu i rujnowanie zdrowia psychicznego w żaden sposób nie ułatwia życia i pracy. Cierpliwości, bo wiele spraw w pewnym momencie rozwiąże się sama.