NASZA HISTORIA

Witamy na stronach dotyczących historii organizacji zakładowej numer 311 NSZZ „Solidarność” Regionu Mazowsze w Lotte Wedel .

Pierwsza Komisja Zakładowa z 1980 roku

Historia organizacji zakładowej NSZZ „Solidarność” wiąże się bezpośrednio z historią firmy E. Wedel, dlatego przedstawiać będziemy chronologiczne wydarzenia dotyczące obydwu wątków.Patrząc na historyczne znaczenie i przeszłość firmy E. Wedel, należało się spodziewać, że w momencie wybuchu społecznego w zakładach należących do przedsiębiorstwa 22 Lipca d. E. Wedel, powstanie związek zawodowy Solidarność. Stało się to 15.10.1980 roku gdy w MKZ Mazowsze została oficjalnie zarejestrowana Komisja Tymczasowa NSZZ „Solidarność” przy ZPC „22 Lipca” i ZPC „Syrena” w Warszawie. Zawieszenie istnienia organizacji w Wedlu trwało do dnia 13 kwietnia 1989 roku, gdy po raz drugi zawiązała się grupa inicjatywna licząca 23 osoby w celu legalizacji NSZZ „Solidarność” w E. Wedel. Jedną z ciekawszych kart w historii Wedlowskiej Solidarności był rok 2003, określany jako „Bitwa o Wedla”. Jedną z zaangażowanych osób w tą sytuację był ówczesny Prezydent Warszawy Lech Kaczyński.

Strony dotyczące Historii składają się z dwóch części. Czarny kolor czcionki posiadają wiadomości dotyczące zakładu, niebieskim kolorem będą zaznaczane wiadomości dotyczące historii wedlowskiej Solidarności.

KAROL WEDEL, EMIL WEDEL i JAN WEDEL według Dariusza Skorka

Logo Wedla stworzone przez Leonetto Cappiello

Słynny jest już dzisiaj epizod u Prousta, kiedy smak rozmoczonej w herbacie madeleine’y – smacznego paryskiego ciastka w kształcie konchy – przywodzi mu na pamięć całą istotę, cały smak dawnego i niepowrotnego życia. Dla mnie taką madeleine’ą dawnych warszawskich czasów jest sklep Wedla Jarosław Iwaszkiewicz