MAKOWIEC JAPOŃSKI

Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, ostawić na 5 minut, osączyć. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch, ucierać nadal dodając cukier i żółtka. Dodać mak, jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać do masy. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 C. Prostokątną blachę wyłożyć papierem. Wlać ciasto do blachy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto można…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

ŚLEDŹ PIERNIKOWY

Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić. Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią. Śledź matias 500g Kardamon 5 ziaren Pierniki bez polewy 3szt. Ziele angielskie 10 szt. Cebula cukrowa …

CZYTAJ CAŁOŚĆ

BLINY GRYCZANE Z ŁOSOSIEM

Bliny gryczane to tradycyjne, świąteczne danie na Ukrainie. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Wlać mleko, dodać żółtko i mleko, wyrabiać łyżką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem smażyć małe okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. Na talerzu rozsypać rukolę, ułożyć bliny, nałożyć serek i łososia. Całość posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Łosoś wędzony 2 op. Roztopione masło 50g Serek śmietankowy kremowy Mleko ciepłe 1 szkl. Koperek Drożdże instant 4 g Cytryna Sól pół łyżeczki Sałata…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Miodownik z orzechami

Tradycyjny polski miodownik to doskonałe ciasto, które choć kojarzy nam się ze świętami, można upiec również w dzień powszedni. Przepis na miodownik nie należy do najprostszych, ale jego wspaniały smak wart jest poświęconego czasu. Nie jestem żadnym specjalistą od wypiekania ciasta, ale nie ukrywam, że z tym radzę sobie całkiem nieźle. Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła Krem: 3/4 l…

CZYTAJ CAŁOŚĆ