Jajka faszerowane guacamole

5 jajek                                                                1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco 2 łyżeczki oliwy extra vergine 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku 1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego) Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Jajka z buraczkami

6 jajek 4 łyżki ugotowanych i startych na tarce buraczków 3 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, świeżo mielony czarny pieprz Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą. Odstaw. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i przełóż do miski. Do żółtek dodaj buraczki, chrzan, koperek, szczypiorek i majonez. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dopraw solą i pieprzem. Buraczkową masą napełnij rękaw cukierniczy i faszeruj połówki jajek. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Jajka faszerowane a’la sałatka Cezar

6 jajek na twardo bagietka 2,5 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy pół łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki natki z pietruszki sól , pieprz główka sałaty rzymskiej ząbek czosnku oliwa z oliwek Jajka kroimy w pół i wydrążamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką papkę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i wydrążone jajka. Faszerujemy każde pastą jajeczną i odkładamy na bok. Z bagietki wyciągamy miękki miąższ który łączymy z oliwą…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

kvæfjordkake – norweskie ciasto

Norweskie ciasto z kremem budyniowym i bezą, posypaną migdałami. CIASTO 150 g miękkiego masła 0,5 szkl cukru 4 żółtka 1 szkl mąki pszennej luksusowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka szczypta soli Masło ubijamy z cukrem na puszystą  masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy na przemian część mąki i mleko, oraz proszek i sól. Miksujemy nie za długo tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia- robiąc prostokąt…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

MAKOWIEC JAPOŃSKI

Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, ostawić na 5 minut, osączyć. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch, ucierać nadal dodając cukier i żółtka. Dodać mak, jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać do masy. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 C. Prostokątną blachę wyłożyć papierem. Wlać ciasto do blachy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto można…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

ŚLEDŹ PIERNIKOWY

Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić. Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią. Śledź matias 500g Kardamon 5 ziaren Pierniki bez polewy 3szt. Ziele angielskie 10 szt. Cebula cukrowa …

CZYTAJ CAŁOŚĆ