TEST CZ. 5

Piąta część komiksu o Alojzym Plotku – Test W POPRZEDNICH CZĘŚCIACH — Pan Plotek mocno zaspany i poparzony kawą, spóźnia się do pracy. Zostaje wysłany przez kierownika na test kompetencji. Niestety trafia na trudne zadanie, które przerasta jego umiejętności, a minuty nieubłaganie płyną.

CZYTAJ CAŁOŚĆ

KNEDLE

KNEDLE BABCI 500g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego raz przez maszynkę 500g ugotowanych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu) 2 jajka, 1 szklanki mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałe dodać w razie potrzeby) 700 g śliwek, cukier, cynamon KNEDLE STANDARD 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jajka Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Jajka faszerowane guacamole

5 jajek                                                                1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco 2 łyżeczki oliwy extra vergine 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku 1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego) Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Jajka z buraczkami

6 jajek 4 łyżki ugotowanych i startych na tarce buraczków 3 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, świeżo mielony czarny pieprz Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą. Odstaw. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i przełóż do miski. Do żółtek dodaj buraczki, chrzan, koperek, szczypiorek i majonez. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dopraw solą i pieprzem. Buraczkową masą napełnij rękaw cukierniczy i faszeruj połówki jajek. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Jajka faszerowane a’la sałatka Cezar

6 jajek na twardo bagietka 2,5 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy pół łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki natki z pietruszki sól , pieprz główka sałaty rzymskiej ząbek czosnku oliwa z oliwek Jajka kroimy w pół i wydrążamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką papkę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i wydrążone jajka. Faszerujemy każde pastą jajeczną i odkładamy na bok. Z bagietki wyciągamy miękki miąższ który łączymy z oliwą…

CZYTAJ CAŁOŚĆ