Jajka faszerowane guacamole

Tweet5 jajek                                                                1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco 2 łyżeczki oliwy extra vergine 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku 1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego) Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać…

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Jajka z buraczkami

Tweet6 jajek 4 łyżki ugotowanych i startych na tarce buraczków 3 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól, świeżo mielony czarny pieprz Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą. Odstaw. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i przełóż do miski. Do żółtek dodaj buraczki, chrzan, koperek, szczypiorek i majonez. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dopraw solą i pieprzem. Buraczkową masą napełnij rękaw cukierniczy i faszeruj połówki jajek. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem

CZYTAJ CAŁOŚĆ

Jajka faszerowane a’la sałatka Cezar

Tweet6 jajek na twardo bagietka 2,5 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy pół łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki natki z pietruszki sól , pieprz główka sałaty rzymskiej ząbek czosnku oliwa z oliwek Jajka kroimy w pół i wydrążamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką papkę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i wydrążone jajka. Faszerujemy każde pastą jajeczną i odkładamy na bok. Z bagietki wyciągamy miękki miąższ który łączymy z oliwą…

CZYTAJ CAŁOŚĆ