Miodownik z orzechami

Tradycyjny polski miodownik to doskonałe ciasto, które choć kojarzy nam się ze świętami, można upiec również w dzień powszedni. Przepis na miodownik nie należy do najprostszych, ale jego wspaniały smak wart jest poświęconego czasu. Nie jestem żadnym specjalistą od wypiekania ciasta, ale nie ukrywam, że z tym radzę sobie całkiem nieźle.

Ciasto:

4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki sody
200 g margaryny
3 jajka
3 łyżki miodu
Masa orzechowa:

300 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g masła

Krem:
3/4 l mleka
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
250 g margaryny

1. Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając.
  2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20×35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia
  3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  4. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc.