BLINY GRYCZANE Z ŁOSOSIEM

Bliny gryczane to tradycyjne, świąteczne danie na Ukrainie. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Wlać mleko, dodać żółtko i mleko, wyrabiać łyżką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem smażyć małe okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. Na talerzu rozsypać rukolę, ułożyć bliny, nałożyć serek i łososia. Całość posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.

Łosoś wędzony 2 op. Roztopione masło 50g
Serek śmietankowy kremowy Mleko ciepłe 1 szkl.
Koperek Drożdże instant 4 g
Cytryna Sól pół łyżeczki
Sałata Rucola Cukier pół łyżeczki
Mąka pszenna 50g 1 żółtko
Mąka gryczana 125g  

 

Related posts