ŚLEDŹ PIERNIKOWY

Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić. Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią.

Śledź matias 500g Kardamon 5 ziaren
Pierniki bez polewy 3szt. Ziele angielskie 10 szt.
Cebula cukrowa  2duże Liść laurowy 5 szt.
Rodzynki 150g Miód płynny 2 łyżki
Goździki 10szt. Sok pomarańczowy 1/2 szklanki
Cynamon 1łyżeczka sól
Pieprz biały mielony 1ł.  

 

Related posts