MAKOWIEC JAPOŃSKI

Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, ostawić na 5 minut, osączyć. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch, ucierać nadal dodając cukier i żółtka. Dodać mak, jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać do masy. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 C. Prostokątną blachę wyłożyć papierem. Wlać ciasto do blachy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Mak 300g Masło 150g
Jabłka pieczone (reneta, antonówka boiken) 400g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier 300g Orzechy włoskie 1 garść
Jajka 6 szt. Rodzynki 1 garść
Kasza manna 6 łyżek Sól      szczypta

Related posts