kvæfjordkake – norweskie ciasto

Norweskie ciasto z kremem budyniowym i bezą, posypaną migdałami.

CIASTO

150 g miękkiego masła
0,5 szkl cukru
4 żółtka
1 szkl mąki pszennej luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szczypta soli

Masło ubijamy z cukrem na puszystą  masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy na przemian część mąki i mleko, oraz proszek i sól. Miksujemy nie za długo tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia- robiąc prostokąt ok 20×30 cm.

BEZA

4 białka
3/4 szkl cukru
100 g migdałów w płatkach
szczypta soli

Piekarnik nastawiamy na 180c . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ciasto, posypujemy migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

KREM

400 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
75 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25 g masła
3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
125 ml śmietany kremówki

Do miski wbić żółtka oraz całe  jajko; dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz skrobię. Zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Mleko doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i bardzo powoli wlać do masy, miksując na wolnych obrotach. Masę przelać ponownie do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia.  Następnie dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Masę budyniową ostudzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać powoli do ostudzonego budyniu.

Ciasto przekroić na pół. Jedną połowę posmarować kremem budyniowym i przykryć drugą połową. Wstawić do lodówki. Według mnie najlepsze jest następnego dnia.