Jajka faszerowane a’la sałatka Cezar

6 jajek na twardo

bagietka

2,5 łyżki majonezu

2 łyżeczki ostrej musztardy

pół łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki natki z pietruszki

sól , pieprz

główka sałaty rzymskiej

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

Jajka kroimy w pół i wydrążamy z nich żółtka. Przekładamy żółtka do blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką papkę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i wydrążone jajka. Faszerujemy każde pastą jajeczną i odkładamy na bok. Z bagietki wyciągamy miękki miąższ który łączymy z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przesmażamy miąższ około minutę, ąż do zbrązowienia. Tak przyrządzoną kruszonką posypujemy jajka.

 

Related posts