Jajka faszerowane guacamole

5 jajek                                                               

1 dojrzałe awokado

1 łyżka soku z limonki

1/2 ząbka czosnku

kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco

2 łyżeczki oliwy extra vergine

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku

1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego)

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek. Dodać starty czosnek, posiekaną chili lub tabasco, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili.

 

Related posts