5 jajek
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki
1/2 ząbka czosnku
kawałek papryczki chili lub 4 krople tabasco
2 łyżeczki oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku
1 mały pomidor (1/2 szklanki posiekanego)
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem. Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i zgrubnie rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek. Dodać starty czosnek, posiekaną chili lub tabasco, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem, następnie udekorować zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili.