Miesięczne archiwum: sierpień 2012

Praca w godzinach nadliczbowych

Art. 151. § 1. Praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy, a także praca wykonywana ponad przedłużony dobowy wymiar czasu pracy, wynikający z obowiązującego pracownika systemu i rozkładu czasu pracy, stanowi pracę w godzinach nadliczbowych. Praca w godzinach nadliczbowych … Czytaj dalej

Zaszufladkowano do kategorii POMYSŁOWY ZWIĄZKOWIEC | Dodaj komentarz

Co to jest TPM ?

Bardzo często w prasie czytamy informacje dotyczące postojów zakładów produkcyjnych i ich negatywnych skutków przekładających się na zwolnienia części załogi lub przymusowe urlopy. W wielu zakładach gdzie produkcja nie jest uzależniona od sezonowości, często przeprowadza się planowe postoje produkcji. Planowane … Czytaj dalej

Zaszufladkowano do kategorii TPM | Dodaj komentarz

Twoje prawa

W relacji pracownik – pracodawca, pracownik zawsze jest słabszą stroną. Dlatego jedną z ważniejszych funkcji prawa powinna być ochrona słabszej strony stosunku pracy – pracowników. Niestety pomimo zapisania praw pracowników w różnych aktach prawnych, nie ma gwarancji, że pracodawcy będą … Czytaj dalej

Zaszufladkowano do kategorii POMYSŁOWY ZWIĄZKOWIEC | Możliwość komentowania Twoje prawa została wyłączona